hola

placa carrer de Genís Sala

Santa Perpètua té diversos carrers dedicats a persones especials per al municipi. Un d’ells és el carrer de Genís Sala, que va des de la Rambla fins a l’avinguda de Girona, i dóna la circumstància que l’Ajuntament li va donar aquest nom ara fa 50 anys, el 1966.

Genís Sala i Castells va néixer a Santa Perpètua el 1889, fill d’una família que es dedicava a fer bótes, i en una casa de la Rambla que, encara avui, llueix a la façana una imatge de bóta de vi. Genís sala va ser boter de professió durant tot la vida, però és per la seva afició que se li va dedicar el carrer: la música. Segons recull el llibre Coneguem Santa Perpètua, els diumenges anava caminant a Sabadell a estudiar solfeig, guitar­ra i nocions de piano i al vespre, tot sol, anava al Liceu sempre que podia i s’instal·lava al cinquè pis i a peu dret. També va ser de jove que va començar la seva vinculació amb la societat coral Aurora Perpetuense, fundada el 1898, de la qual va ser director i un dels puntals.

Sala va compondre obres corals, sardanes i diverses peces musicals que, majoritàriament, feien referència a Santa Perpètua. Després de la guerra, va exercir també de mestre de música a les escoles de la nostra localitat i va organitzar l’orquestra clàssica Sala, de la qual va sortir més d’un músic professional. Genís Sala va morir el 1964 i va deixar un llegat molt destacat amb el seu fill Ferran Sala, que va seguir les passes del pare i com ell es declara boter i músic.
L’Agrupació Sardanista de Santa Perpètua té el costum de començar la vigília de l’Aplec de la Sardana amb una sardana composta pel mestre Sala, però aquest any ha estat diferent, perquè va ser amb la sardana Mestre Genís, de Francesc Mas Ros, dedicada a Genís Sala, que es va estrenar fa 50 anys, quan es va dedicar el carrer a aquest il·lustre perpetuenc.

L’Ajuntament de Santa Perpètua va retre un homenatge a Genís Sala el 2004, quan es va restituir una placa sota la placa que dóna nom al seu carrer, en l’extrem que dóna a la Rambla en la qual s’explica qui era aquest músic perpetuenc. La Portàtil FM va oferir un petit concert matinal el 4 de setembre de 2004, en el marc de la Festa Major, i el seu fill Ferran va dirigir l’orquestra en les dues peces del mestre que es van interpretar

El contrabaixista Ferran Sala continua la nissaga

El mestre Genís Sala va motivar el seu fill Ferran a estudiar música i ho devia fer molt bé, perquè s’hi ha dedicat de ple. L’Associació d’Intèrprets i Executants d’Espanya (AIE) va dedicar-li un llibre l’any 2010, un volum de la Col·lecció Grans Músics Universals, que reuneix testimonis, anècdotes, fites i dades de la vida d’aquest músic perpetuenc especialista en el contrabaix. Ferran Sala va néixer a Santa Perpètua el 7 d’agost de 1925 i ha dedicat la seva vida a la música i a l’ensenyament d’aquesta disciplina. En els anys de professor, va ensenyar uns 250 contrabaixistes. Un dels seus deixebles, el vicepresident de l’AIE, Xavier Cubedo, afirma que el mestre Ferran Sala ha creat una escola nova de contrabaixistes prenent el millor de cada escola. Per a Cubedo, hi ha un abans i un després del mestre Sala. Per a Santa Perpètua, és un orgull disposar de fills tant reconeguts com els dos mestres Sala.


Foto:El 2004, es va restituir la placa explicativa de Genís sala al seu carrer / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault