hola

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Santa Perpètua va atendre l’any passat menys consultes i reclamacions sobre telecomunicacions que l’any 2014, però en canvi van augmentar les queixes sobre el sector elèctric i del gas per males pràctiques dels comercials de les companyies. L’OMIC ha presentat la memòria 2015, coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor que se celebra avui 15 de març.

L'Oficina Municipal d’In­formació al Consumidor (OMIC) de Santa Perpètua va atendre durant l’any passat 1.367 persones, que van formular 1.085 consultes i 282 reclamacions. La xifra representa una disminució del 23% respecte a l’any 2014. L’OMIC destaca que “una de les principals causes d’aquest descens podria ser la normalització de la situació amb la companyia de telecomunicacions Vodafone, amb qui teníem una incidència general des de l’any 2012 pel desmantellament d’una antena de telefonia mòbil i que va provocar un fort increment de les reclamacions”.

Malgrat aquest descens, la telefonia continua sent l’àmbit que més consultes i reclamacions genera a l’OMIC. La ciutadania va realitzar durant l’any passat 266 consultes i 137 reclamacions relacionades amb la telefonia. El servei municipal destaca que descendeix el nombre d’expedients de telefonia així com el seu percentatge respecte a la resta de sectors: passant d’un 77% al 49%.
Els sectors més reclamats i consultats el 2015 són per aquest ordre: telefonia, electricitat, comerç a establiments i assegurances. Aquestes dades figuren en la memòria 2015 de l’OMIC, que el servei ha fet públic coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Consumidor, que se celebra el 15 de març.

El descens de les reclamacions i consultes en el sector de les telecomunicacions ha comportat un increment d’altres com és el cas de l’ elèctric, passant d’un 4% al 17%. “Moltes han estat per males pràctiques dels comercials de les companyies elèctriques i de gas, que realitzen contractacions a domicilis sense explicar bé les condicions de contractacions, induint a engany als consumidors, en la seva majoria, gent gran”, segons informa l’OMIC en el seu document.
A través de la mediació del Servei, l’OMIC valora també l’import retornat a les persones consumidores (anul·lació de deutes, abonaments) que, a data d’avui, arriba gairebé als 17.000 euros. Aquesta dada és variable ja que depèn dels imports reclamats.

L’OMIC també commemora aquest any el seu 30è aniversari. Recorda que a l’inici rebia principalment denúncies sobre seguretat alimentària; “mentre en l’actualitat, els dubtes i reclamacions dels consumidors se centren més en temes tecnològics i sobre subministraments”. Durant aquestes tres dècades de funcionament, l’OMIC s’ha consolidat com a oficina pública de referència a la qual es pot adreçar qualsevol consumidor que necessiti informació o cregui que s’han vulnerat els seus drets.

Respecte a la tasca educadora, l’OMIC ofereix activitats per a les escoles de Santa Perpètua dins de la Programació Estable, organitza xerrades de diferents temes, algunes de forma conjunta amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Local, i organitza la Setmana del Consum amb diferents activitats per commemorar el Dia Mundial del Consumidor, entre d’altres activitats.


Foto: L'exposició Lidera el teu consum s'ha pogut visitar aquest mes a La Granja Espai Cultural / L'Informatiu 

 

 

0
0
0
s2sdefault