hola

Un dels tresors del patrimoni arqueològic de Santa Perpètua que es troba als voltants de la Granja Soldevila és el lacus romà. Actualment el que es veu al pati de la Granja és un gran recipient de fusta tancat per una tapa que alguna vegada va ser transparent, però que ara no se sap que amaga.

L’Ajuntament de Santa Perpètua va encarregar la seva restauració aquest mateix any a la Generalitat i aquestes tasques formen part del projecte d’intervenció integral de Can Folguera, subvencionat amb la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya.

La història del lacus romà és ben curiosa. Es va recuperar tot just ara fa vint anys, el 1995, mentre s’executaven les obres de desdoblament de la carretera B-143, que van permetre enllaçar la CIM Vallès amb la autopista AP7. Aquestes obres van posar al descobert tres estructures de ceràmica cardial del segle VI aC i la recuperació d’un lacus de l’època tardo-romana del segle V dC, que ja va ser localitzat el 1977 per membres del Grup Pro Arqueologia i Història de Santa Perpètua. El primer cop que es va donar amb ell es va documentar aquest dipòsit per contenir líquids i després d’estudiar-ho es va cobrir novament de terra per protegir-ho de l’erosió. Però les obres del 1995 afectaven directament l’indret on s’ubicava i aleshores i, malgrat el precari estat de conservació, es va decidir recuperar el lacus i traslladar-lo al jardí de la Granja Soldevila. Aquest lacus del pla de Mogoda podria haver format part d’una premsa d’oli o de vi i és un vestigi més de l’existència d’un assentament romà al terme municipal. 

Els lacus són uns dipòsits per contenir líquids, característics de l’època romana, que tenien diverses funcions. Dins de les cases romanes se n’han trobat en fonts, safarejos i piscines, però també formant part d’estructures rústiques i industrials. El localitzat a Santa Perpètua tenia una estructura de 2,10 per 1,20 metres però només s’ha conservat el fons del lacus. Aquests dipòsits estaven impermeabilitzats amb paraments hidràulics fets amb fragments picats de ceràmica i morter de gran duresa.

Els treballs de recuperació i trasllat del lacus van anar a càrrec del Servei d’Arqueologia de la Generalitat i van ser objecte d’estudi per part de l’equip del Servei d’Anàlisis Arqueològiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. En el moment del seu trasllat al jardí de la Granja Soldevila, aquesta estructura era visible per a tots els visitants de la zona, però el pas del temps ha fet impossible aquesta missió.
Aquest mateix any, especialistes del Servei d’Arqueologia de la Generalitat van fer una intervenció de restauració que formava part del projecte de Llei de barris de Can Folguera, però es continua sense poder observar aquest tresor del patrimoni arqueològic i paleontològic perpetuenc.


Foto: Especialistes de la Generalitat ha restaurat aquest any el lacus romà que es troba al jardí de la Granja Soldevila / L'Informatiu

 

 

0
0
0
s2sdefault