hola

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va adquirir un compromís amb la daira de Tifariti que forma part de la wilaya de Smara als campament de refugiats sahrauís a Algèria per reconstruir el dispensari mèdic que havia quedat molt malmès per les pluges de l’any passat.

La Regidoria de Solidaritat i Cooperació Internacional va demanar a l’ONGD local SPSolidària que es fes càrrec d’executar el projecte i s’espera que abans que finalitzi el 2019 pugui començar el projecte. En el procés de redacció d’aquest encàrrec ha participat activament la comunitat sahrauí de Santa Perpètua.

Santa Perpètua durà a terme un projecte en el qual estan implicats l’Ajuntament, l’ONGD local SPSolidària i la comunitat sahrauí del municipi. Es tracta del projecte de Centre materno-infantil de Tifariti a la wilaya de Smara al qual el Consistori destina 29.066,02 euros a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Aquest centre donarà atenció integral a les dones en edat fèrtil, dones embarassades i al nadons. També està previst que es realitzin tallers d’ajuda i orientació a les mares i de planificació familiar.

Les pluges torrencials caigudes el 2018 van malmetre l’actual dispensari mèdic que amenaça ruïna i està tancat perquè no és segur. L’encàrrec inicial de l’Ajuntament de Santa Perpètua era arranjar l’edifici, però l’estructura feta a base de fang i la cimentació estan tan afectats que no ho permet i la decisió presa pels tècnics ha estat d’aixecar un de nou. A més, segons ha explicat SPSolidària, actualment el govern d’Algèria permet l’edificació permanent de serveis generals com és el cas d’un centre mèdic. Des de l’ONGD recorden que Algèria acull aquests campaments de desplaçats i refugiats sahrauís des de fa més de 40 anys i veient que no s’arriba a una solució ara permet aquests tipus de construcció amb maons de formigó.

La comunitat sahrauí de Santa Perpètua ha col·laborat en aquest projecte ja que SPSolidària treballa el codesenvolupament i ha estat aquesta comunitat la que s’ha encarregat de bona part dels estudis tècnics previs a l’execució final. Els terrenys estan cedits, els plànols fets i l’únic que resta són els diners per començar a construir. SPSolidària ha explicat que s’ha demanat el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament perquè l’Ajuntament dona una gran part del pressupost però es necessita la totalitat i en el Fons hi ha altres consistoris amb vinculacions amb el poble sahrauí.

El personal professional per al centre sanitari ja el tenen, també reben subministraments de medicaments per part de Nacions Unides i la Unió Europea, però ara mateix estan sense una instal·lació adequada i amb el nou edifici a més de guanyar un espai amb més garanties de durabilitat guanyaran un espai on atendre parts difícils. Als campaments van rescatar mobiliari de l’antic dispensari. I SPSolidària mirarà de portar material mèdic.

La relació amb Tifariti ve de fa temps perquè hi ha molts infants participants al projecte Vacances en Pau que provenen d’aquesta daira.


Foto: Aquest és el centre de salut de Tifariti que es subtituirà amb un projecte elaborat des de Santa Perpètua / SPSolidària

0
0
0
s2sdefault